Chinese geneeskunde

Traditionele Chinese geneeskunde (TCM) bestaat al meer dan 4000 jaar. Het is een unieke en onafhankelijke medisch systeem met haar eigen principes,
diagnostische methodes en therapieën.

TCM ziet het lichaam als een organisch geheel met een netwerk van meridianen. Deze meridianen verbinden en coördineren de interne organen, de QI (Levenskracht) bloed, lichaamsvocht, spieren, botten pezen en de huid.

TCM is een echt holistische vorm van geneeskunde, en richt zich erop om het gehele lichaam te behandelen in plaats van enkel de symptomen. TCM gaat uit van het principe dat alle delen van het lichaam afhankelijk zijn van
YIN en Yang balans. De Yin-Yang theorie vormt de basis van TCM holistische
benadering t.o.v. gezondheid en ziekte, en heeft daarvoor een praktische aanpak. De focus ligt op het versterken van het immuunsysteem van de patiënt, en het corrigeren van de onbalans van de organen.

Het doel van Chinese geneeskunde en de behandeling is het reguleren van de meridianen van het lichaam en het opheffen van stagnatie van de QI (Levenskracht). TCM gaat ervan uit de ziekte veroorzaakt wordt door deze blokkades in het lichaam.

De meridianen houden verband met de organen, die wanneer ze uit balans zijn ook een als een grote oorzaak worden gezien van ziekte. Chinese geneeskunde en therapie worden ingezet om de onbalans te corrigeren.